Om kanariefågeln

-  Förr i tiden användes kanariefåglar i gruvorna. Kanariefåglar är mycket känsliga för luftförorening och om kanariefåglarna dog eller slutade sjunga var det en varning för gruvarbetaren att söka skydd.

Nu har vi kanarien som husdjur(burfågel) för bland annat deras vackra sång & utseende.  Kanarie fåglarna kan se mycket olika ut beroende på färg & form.

 

Kanariefågelns ursprung

Kanariefågeln härstammar ursprungligen från Kanarieöarna men finns även på öarna Madeira och Azorerna. De vilda kanariefågelarna är ca 12 cm lång med en anspråkslös gröngul fjäderdräkt(Timbrado) påminer oss om den vilda kanarien. Under häckningsperioden – vårmånaderna – uppträder kanariefågeln oftast parvis medan den under höst och vinter drar omkring i flockar på ibland flera hundra fåglar.

 

Vild kanariefågel, från Madeira

 

Bästa sättet att ta hand om din kanariefågel?

Fågelns bur är dess hem. Enligt förordning skall denna vara minst 70 cm lång, 45 cm bred och ha en höjd på 60 cm. En bur av den storleken bör ge din fågel möjlighet till ett hyggligt liv. Placeringen av buren är viktig. Den skall stå ljust men aldrig, aldrig, i ett fönster. Helst utmed en vägg dit solsken kan nå fram men möjlighet till skugga skall då också finnas. Buren skall stå på en sådan höjd att man inte kan luta sig över den, vilket torde innebära att burens botten skall komma ca 100 – 120 cm över golvet.

Använd gärna naturgrenar som sittpinnar i buren. Föredrar man rundstav så skall dessa vara av olika grovlek, allt från 6 till 15 mm. Pinnarna skall placeras så att man på någon nivå i buren uppnår maximal flygsträcka. Buren skall alltså inte vara belamrad med pinnar, gungor och andra attiraljer som hindrar din fågel att få sträcka på vingarna.

Dricksvatten ger man bäst i en vattenautomat som stickes in genom gallret intill en sittpinne. Vattnet skall bytas varje dag, vid varmt väder ytterligare någon gång under dagen. Kanariefåglar tycker om att bada. Ett badkar, som hängs på buren vid någon av burens öppningar, är ett bra alternativ som badmöjlighet. Man kan också sätta in en flatbottnad skål i buren och fylla på med vatten till 25 – 30 mm höjd. I det fallet får man räkna med en hel del vattenstänk åt alla håll. Badkaret skall tas väck så snart fågeln har badat. Nedsmutsat badvatten bildar grogrund för bakterietillväxt.

Fodret – fröblandningen – kan ges i en skål som står på burbotten eller i någon slags fröautomat. Det finns många olika typer i handeln. Det går också bra att utnyttja ett påhängsbadkar som foderplats. Under alla omständigheter skall frö- och vattenskålar aldrig placeras så att fågeln smutsar ner dem uppifrån med sina exkrementer.

Burbotten skall täckas med något absorberande material. Sand – helst inte allt för finkornig sjösand - är bra, men våt sand vill gärna fastna på fågelns fötter och kan orsaka inflammationer. Ett tjockt lager tillklippt tidningspapper går också bra och har den fördelen att man kan ta bort papper efter papper allt eftersom de blir nedsmutsade. En utmärkt bottenbeläggning är grov sågspån. Fågelns fötter hålles rena, spånen har hög absorptionsförmåga och ger en frisk doft av trä. All bottenbeläggning skall bytas minst en gång i veckan och för allt i världen, avstå från allt vad sandpapper heter på burbotten och pinnar.

 

Vad äter kanariefåglar?

En bra fröblandning till din kanariefågel innehåller 50 – 60 % kanariefrö, 30% rybs, 5 -10 % nigerfrö och 5 % lin-och hampfrö. Procentsatserna kan variera lite mellan olika fabrikat. I en del fall finns det också hirs i blandningarna. Generellt sett bör det dock inte finnas hirs i dessa blandningar.

Kanariefåglar är glada för frukt och grönfoder i olika former. Äpplen och päron är kalas liksom sallad, gurka, morot och olika slags kål. I den inte allt för välordnade trädgården kan man plocka maskrosor, lommeört, våtarv, vitgröe och rajgräs till sin fågel.

För sin matsmältning behöver fågeln ha tillgång till småkorning sand gärna blandad med krossade snäckskal för att täcka behovet av kalkämnen. Använder man inte sand som bottenbeläggning ger man sand- och snäckskalsblandningen i en skål.

Ibland ser man att det sitter en sockerbit fastsatt i gallret på kanariefågelns bur. Låt bli! Däremot kan man gärna sätta en bit skorpa eller ljust knäckebröd i gallret som fågeln kan knapra på och sysselsätta sig med.

 

 

Det finns hur mycket som helst att skriva om, ni får jätte gärna ställa Er fråga under rubriken ''Kontakta oss''' om det är något du/ni undrar över. Så ska jag försöka besvara den så fort jag hinner.